Kuntosaliharjoittelu on yksi nykyhetken suosituimmista liikuntamuodoista, sillä sen aloittaminen on todella helppoa ja kuntosalilla pystyy tekemään hyvin matalalla kynnyksellä monia erilaisia liikkeitä sekä treenejä.
Kuntosaliharjoittelu on myös hyvin tehokasta ja se onkin oiva tapa muokata ulkonäköä, kohentaa terveyttä sekä päästellä vähän höyryjä. Siihen liittyy siis monia selkeitä hyötyjä, jotka melkeinpä moninkertaistuvat, kunhan vain treenaa oikeanlaisella ohjelmalla ja syö terveellisesti.
Levon ja palautumisen tärkeyttä ei myöskään sovi vähätellä, sillä nimenomaan niiden avulla treenistä saadut tulokset saa näkyviin.
Nukkuminen on tärkeässä osassa, mutta myös päivällä lepääminen ja rentoutuminen kannattaa. Nopeat kasinot, kirjan lukeminen tai vaikkapa sarjan katsominen ovat hyviä vaihtoehtoja näihin hetkiin.
Miksi kuntosalilla käyminen sitten kannattaa? Mitä konkreettisia hyötyjä kuntosaliharjoittelulla on? Näihin kysymyksiin saat vastauksen alempana!
Miksi käydä kuntosalilla? – 6 syytä
- Niska- ja selkäkipujen väheneminen
Kaikkiin kehon lihasryhmiin keskittyvä kuntosaliharjoittelu parantaa niin kehon lihastasapainoa kuin ryhtiäkin.
Lisäksi kiputilat vähenevät, toimintakyky kohenee ja aineenvaihdunta kiihtyy, kun avataan kireitä lihaksia ja aktivoidaan uinuvia lihaksia.
Jos esimerkiksi tekee toimistotyötä tai istuu paljon, on erityisen tärkeä kiinnittää huomiota alaselän sekä lonkan liikkuvuuteen. Samalla pakaralihaksia tulee vahvistaa, sillä jatkuva istuminen saa ne herkästi uinumaan, mikä puolestaan johtaa pitkässä juoksussa moniin ongelmiin.
- Verenpaineen laskeminen
Kestovoimaharjoittelun – jossa hyödynnetään kevyempiä painoa ja pidempiä sarjoja – avulla voidaan kehittää niin hapenottokykyä kuin lihaskuntoa. Circuit-tyyppisellä harjoittelulla voi jopa parantaa kuntoa tehokkaammin kuin lenkkeilemällä.
Parempi kunto tarkoittaa hyviä asioita sydän- ja verenkiertoelimistöön, mikä taas laskee verenpainetta.
- Stressin purkaminen
Saliharjoittelu on oiva tapa hallita elämään liittyviä paineita ja stressiä. Hyvä ja tehokas treeni on kuin edullinen psykiatrilla käynti.
Joskus salille lähteminen voi olla vaikeaa, mutta sieltä pois tullessa on käytännössä aina hyvä olo, olipa aluksi alakuloinen, vihainen tai väsynyt.
- Ikääntymisen hidastaminen
Kuntosaliharjoittelu auttaa kehoa puolustautumaan hapettumisstressiltä, jolloin kehon ikääntyminen hidastuu. Tämä vaikuttaa isosti niin lihasmassan, toimintakyvyn kuin voimankin säilymiseen.
Mikäli käy kuntosalilla aktiivisesti läpi elämän, voi helposti elää 15-20 vuotta kauemmin omatoimisesti kuin ihminen, joka ei ole koskaan astunut jalallakaan kuntosalin puolelle.
- Lihasten, luiden ja jänteiden vahvistaminen
Rautojen nostaminen vahvistaa totta kai lihaksia, mutta sillä on myös vaikutusta luustoon. Millä tavalla? Kuntosaliharjoittelu lisää luiden mineraalitiheyttä, joka tarkoittaa luiden vahvistumista sekä luukadon (osteoporoosi) ennaltaehkäisemistä.
Etenkin jalkalihaksiin kannattaa panostaa, sillä vahvoilla jalkalihaksilla on vähentävä vaikutus sekä kaatumistapaturmiin että lonkan alueen murtumiin. Vahvat jalkalihakset auttavat myös polvia pysymään paremmin kunnossa.
Tehokas harjoittelu auttaa myös tekemään jänteistä jäykempiä ja paksumpia.
- Tasapainon kehittyminen
Kun käy salilla, voi huomata, että alkaa pysyä paremmin pystyssä kuin ennen. Kuntosalilla käyminen ja erilaisten liikkeiden suorittaminen nimittäin parantaa kehonhallintaa. Tämä yhdistettynä voimaan kehittää nimenomaan tasapainoa, jolloin loukkaantumisriskit pienenevät.
Kuntosalilla omaa koordinaatiota ja motoriikkaa voi kehittää lukuisilla eri tavoilla!
Vältä nämä kuntosaliharjoittelun virheet
Monet menevät salille vain tekemään jotain, mikä ei toisaalta ole ihme, koska mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Tämä johtaa usein kuitenkin siihen, ettei harjoittelu tuota toivottua tulosta, koska se yksinkertaisesti on vääränlaista.
Tässä ovatkin yleisimmät virheet, joita kuntosalilla käydessä kannattaa suosiolla välttää:
- Liian pitkät treenivälit
- Ilman lämmittelyä tapahtuva harjoittelu
- Turhan yksipuolinen treenaaminen
- Pelkkien laitteiden käyttäminen
- Liian kevyt tai raskas vastus
- Liiallinen harjoittelu
Kun nämä virheet välttää parhaansa mukaan, voi olla jo lähes varma siitä, että tuloksia tulee.